Izložba školjaka

U izložbenom dijelu izloženo je puno različitih vrsta školjaka, ali i neke vrste riba i rakova. Osim školjaka iz Jadranskog mora, moguće je vidjeti i razne vrste školjaka iz ostalih država svijeta (Portugal, Engleska, Španjolska, Belgija...)

Bodljikavi volak
(Bolinus brandaris)

Vrsta jestivog morskog puža, zastupljenog i u Jadranu. Poznat je od davnina. Korišten je kao sirovina za proizvodnju skupocjene purpurne boje, kao uljanica i u prehrani, a u moderno doba i kao suvenir, te kao mamac u športskom ribolovu.

Kozorepac
(Squilla mantis)

Kozorepac ili vabić (Squilla mantis), grabežljivi rak iz reda ustonožaca (Stomatopoda) kratka oklopa, dugačka zatka i široke repne lepeze. Žute je boje, dug do 20 cm.

Žbirac
(Eriphia verrucosa)

Rak snažnog ovalnog tijela. Kliješta su mu velika i često nisu jednako razvijena. Boja mu se prelijeva od žuto-narančaste preko crvenkasto-smeđe do zelenkasto-crne.

Zmijača
(Ophiuroidea)

Zmijače (Ophiuroidea) razred su bodljikaša plosnata tijela s tankim, gipkim, oblim, zmijastim kracima kojih je uvijek pet, ali se ponekad mogu granati. Kreću se gibanjem krakova koje mogu savijati na sve strane, vješati se oko biljaka i koralja.

Kurdela
(Cepola rubescens)

Kurdela u Jadranskom moru nije rijetkost. Rasprostranjena je na dubinama od 15 do 400 metara, a naraste do 40 centimetara i 4 godine starosti.

Sredozemna dlakavica
(Antedon mediterranea)

Ili morski ljiljan. Na donjoj strani tijela ima vijenac vitica kojima se pridržava za dno ili za druge organizme, nema stapku. S usne strane ima 5 krakova koji se odmah rašljasto granaju tako da iz tijela izlazi 10 krakova.