Kameleon

Kameleoni (Chamaeleonidae) su porodica životinja iz reda ljuskaša. Opisano je oko 160 različitih vrsta, koje se dijele u dvije potporodice.

Gotovo su sve vrste ugrožene u svojim prirodnim staništima, zbog čega su pod zaštitom Washingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta.

Kameleoni potječu iz istočne Afrike, no svoju su raznovrsnost razvili ponajviše u zapadnoj Africi i na Madagaskaru. Kameleoni se hrane kukcima, a veće vrste jedu i male kralježnjake. Osim toga, hrane se i manjim vrstama iste porodice.

Kod nekih vrsta primijećeno je da rado jedu i voće i povrće. Kao i drugi gmazovi, većina kameleona leže jaja u prosjeku oko četiri tjedna nakon oplodnje, što znači da su oviparni. No, postoje i vrste koje donose na svijet potpuno razvijene mladunce, što se naziva ovoviviparnost. Ta je pojava osobito česta kod vrsta koje žive u hladnijim područjima gdje tlo ne daje dovoljnu toplinu da bi se iz jaja razvili mladunci.

Jedno je od vrlo bitnih značajki kameleona, po kojoj su postali sinonim za prevrtljivost, njihova (iako ne samo njihova) sposobnost mijenjanja boje kože. Svaka vrsta ima određeni broj boja. Unutar tog spektra mogu imati različite tonove i uzorke. Taj proces (ovisno o vrsti i situaciji) protječe različitom brzinom. Najbrže mijenjaju boju u slučaju opasnosti ili u borbi sa suparnikom.